uplatky sk

Príspevok v téme: uplatky sk
uplatky sk

Ludia uz mi ide na nervy ta korupcia na slovensku,ale najhorsie je,ze si to robime samy. My stale podplacame doktorov,len aby sa nam venovali a aby sme mali lepsiu starostlivost. A oni si samozrejme na to zvykli. Som velmi proti korupcii,proti veskeremu podplacaniu a hlavne neznasam obalky s peniazmi.
Zijem sice 3 roky v cudzine,ale predtym nez som sem odisla som bola jedina z mojej rodiny,ktora bola proti tomuto slovenskemu zvyku,dokonca sa obhajovali,ze \"ved vies jak to u nas chodi\".
Dnes napriklad som volala so sestrou a vravi,ze mama dostala zlcnikovy zachvat,tak je v nemocnici,ale ze nemaju peniaze pre doktorov!!! Boze mam si ozaj mysliet,ze doktori u nas uz bez uplatku nemozu byt,alebo neodvedu rovnaku pracu ci starostlivost len s uplatkom?? Povedzte mi prosim vas vase nazory a hlavne aktualne skusenosti. Uvitam skusenosti hlavne v BA na Antolskej nemocnici. Dakujem a prajem Vam kazdemu vela zdravia.

amika40

Je to proste postavene na hlavu,mam pocit,ze v niektorych krajinach je toto trestne,ide o nejaku "sokratesovu prisahu"-moralny kod.

jajka001

vies, ide o to, ze niektori pacienti automaticky davaju uplatky, ale nedosiahnu tym vobec nic. niektori dokonca este horsiu starostlivost ako keby nedali. zalezi len na tom, akeho lekara sa ti podari dostat.
toto plati aj pri porodoch, mozes tam mat znamych, pribuznych, mozes uplacat ale raz niekto nieco pokasle, zanedba, a mozes prist o zivot.
uplatok ti nic nezaručí.
kedysi ked ta uroven bola predsa len vyssia, aj tie vajicka a flasky konaku boli o niecom inom, zavazili, mozno aj len tym ze boli sestricky milsie... ale dnes sa to berie ako samozrejmost, ba povedala by som ze lekari tymi ludmi co uplacaju mozno aj pohrdaju.

uplatky sk

presne tak jajka aj mne to je trapne davat,ale trapnejsie aj tak,ked to dotycny prijme.
Ja chapem,ze tie platy na sk su ake su,ale stale sa to vo mne bije,ze ok chcem,aby bolo o mamu postarane mozno viac ako je standard,ale nechcem za to davat uplatky. Dalsia alebo ina vec su sukromne kliniky,ale tie ceny co uctuju su take vysoke,ze sa mi rozum zastavuje.

jajka001

a ved aj na Slovensku sa plati az ked vsetko zješ a vypiješ. až na niektore krčmy, no,ze platis po kazdom pive :)

0vecka

no nevim ja co som videl napr v londyne tam to maju ze 10% ale je tam napisane ze optional :)

a myslim ze je to nieco ine lebo sa to daa po funuse cize sa nestane ze ked im nedas ti flusnu do jedla :)

jajka001

inak, co sa tyka uplatkov...niektori to vyslovene ziadaju, ale zas niektori pacienti, ako v tvojej rodine, im to nasilu strkaju aj ked by nemuseli. ja osobne davat uplatky neviem a bolo by mi to trapne, takisto ako ja neberiem uplatky ved to je urazka na cti, niekomu ponuknut uplatok....ja to takto beriem. a ked si niekto vyslovene pyta...no podla okolnosti, ak by sa inak nedalo, tak pozhanam...na slovensku je to tak.

jajka001

lost ale neporovnavaj casnikov s lekarmi :) tí to dýško majú v EU normálne započítané v účte, u nás môžu byť radi ak niečo dostanu. pri ich nizkych platoch sa to kompenzuje takto, tam ide o služby

lost

Ano, na Slovnesku je to tak.

Jeden clen z nasej rodiny bol tento rok operovany, (domyslite si), len som to tak zapocul ked sa rodicia o tom rozpravali. Tusim kramare.

To neuplatkarov nehcaju zdochnut, alebo co?

Je to svinstvo, ale kto to vyriesi, to neviem.

A ano, mali by sa stopnut aj kavove, bonbonierove uplatky. I ked, aj casnikovy davame "uplatok" vo forme sprepitneho..

Ono je to tak, ze kde nie je vôla tam nie je nic! Myslim si ze je to aj vdaka otmu ze maju u nas doktori extremne nizke platy, a tak chcu uplatky, alebo odidu do Nemecka..

Ja osobne si myslim, ze dostat Slovensko z tych sraciek kde je teraz, no na to by sme museli zavolat Jezisa. Seriozne.
Aleternativne je pockat 10 rokov a dosadit do vlady nejakeho cloveka, kto by to robil pre obcanov, cize MINISTRA. (Vsimnite si prosim, vyznam slova minister v latincine, nazmana nieco ako "sluzit" alebo take nieco tusim a u nas na "druhom Svajciarsu" to znamena zrejme absolutny opak a to "osalit a okabatit")

Ktovie ako je to v zahranici.