Dobry den!
Chcem sa spytat, ako je mozne ze mam zvyseny cholesterol, mam 21 rokov,66 kg, 176 cm,mam zvyseny na 6,18 mmol/liter,je to az take zle? moze to byt zo stresu,alebo tym zde den pred zjes nieco mastne?
Cholesterol
Nevhodné tuky a priveľa bielkovín, hlavne živočíšnych zvyšujú zlý cholesterol. Bielkoviny v nadbytku sa menia v tele na tuky.
Nevhodné tuky sú tuky živočíšneho pôvodu, saturované a chemicky upravené "zničené" tuky.
Ak máš vysoký cholesterol, mala by si v prechodnom období vylúčiť tuky úplne a znížiť množstvo bielkovín. Po čase začať prijímať nerafinované panenské tuky vo forme oleja a lebo semienok. Ani ich množstvo nepreháňaj, pretože nenasýtené tuky v nadbytku sa menia na nasýtené a si tam, kde si bola.
Pomer nasýtených a nenasýtených tukov prijímaných v malom množstve by mal byť 1:3.
V mlieku je tento pomer opačný, 13:1, tak isto v hovädzom mäse.
cesnak, cesnak, cesnak :-)
olivac nalacno je fajn, plus nieco, co precitsuje pecen(cerveny melom, stavante uroky, cukina)
mala som 6,4 a znizil sa mi na 5,4 A druhy pripad,moja sestra mala 8 brala lieky,nepomahali ani vtedy ked jej lekarka menila,bola zufala.Zacala uzivat ten olej,uzivala ho 3 mesiace a min.tyzden bola na kontrole a ma ho v norme./uzivala aj lieky/ Ja ho uzivam uz asi treti rok
dakujem az radu, a pomohlo to ? aku hodnotu si mala ak sa smiem spytat ? elbo ja mam dost velku :( a ako dlho si ho papala ?
mne pomohol panensky olivovy olej,kazde rano nalacno 1 lyzicu
Lecitín je prírodná látka pochádzajúca zo sóje, ktorá je známa pre svoje pozitívne účinky pri znižovaní cholesterolu v krvi a pri ochrane srdca. Lecitín zvyšuje v bunkových membránach pomer fosfatidylcholínu ku cholesterolu a znižovaním obsahu cholesterolu v bunkových membránach účinkuje proti vzniku cholesterolových plakov v cievach - aterosklerózy.
Lecitín obsahuje zdravé tuky, ktoré zodpovedajú za funkčnú a štrukturálnu integritu bunkových membrán v mozgu a v ďalších orgánoch. Lecitín zvyšuje syntézu acetylcholínu v mozgu - neurotransmitera, ktorý je dôležitý pri šírení mozgových impulzov. Lecitín je dôležitý z hľadiska výživy mozgových buniek a priaznivo ovplyvňuje mozgové funkcie - zlepšuje schopnosť učenia a zapamätávania si.