Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako sa dostat do dochodku ?

Príspevok v téme: Ako sa dostat do dochodku ?
lost

Kolko rokov musim pracovat, aby som mohol poberat dochodok? :-)

Je to tak, ze vek do dochodku je 62 rokov, tak musim racovat 44 rokov, teda od 18. roku zivota ?

Alebo ak studujem do 26. tak taktiez idem do dochodku v 62. ?

Alebo mozem byt aj nezamestnany a v 52. roku zivota ziskat pracu a pracovat do 62. ?

Hlavne mi ide o to, ze kolko dlovek musi pracovat, aby sa kvalifikoval pre dochodok :-)

datelinka

pre nárok na starobný dôchodok platia ale dve podmienky - 15 rokov dôchodkového poistenia A SÚČASNE dosiahnutie dôchodkového veku (v súčasnosti je to 62 rokov). v určitých odôvodnených prípadoch môže byť priznaný predčasný starobný dôchodok, a to najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku.
existujú však povolania, kde môže byť priznaný výsluhový dôchodok aj skôr (armáda).

mate59

... a systém sa zmení o pár rokov,budeš musieť mať odpracovaných napr. 25 rokov, tak potom dostaneš hrubé hodiny...

Lucia2

Ja som niekde naposledy čitala, že treba mať odpracovaných minim. 15 rokov za celý život a potom je narok na dôchodok. Snaď to ešte platí, neviem.
Takže si to predstavujem tak, že mne chýba do tých 15 odpracovaných rokov ešte 9 rokov pracovať a ak budem zvyšné roky do 65 napr nezamestnana (možno ma bude živiť nejaký bohatý manžel :-)), tak ak budem mať 65 daju mi dôchodok :-). lebo budem mať potrebný počet rokov odpracovaných.

mate59

práve v správach hovoria o zmene dôch. systéme - odchod v 65 rokoch a valorizácie dôchodkov len o infláciu.

jajka001_

chalanisko jedno, čo sa ti nechce robiť?? :DD
kym ty budes dôchodca, tak socialny system ako je uz bude uplne iny.
a čo by si robil zvysnych 50 rokov? zarabat musis tak ci tak. ak mas dost penazi, ze nemusis pracovat, tak dôchodok nepotrebujes. este by si si mohol len platit odvody ako szco, keby si povedzme mal firmu a podnikal. ako majitel pracovat nemusis :))

mate59

Musíš mať odpracovaných minimálne 15 rokov a až budeš mať dôchodkový vek ti vypočítajú výšku dôchodku.
To sa môže ešte x-krát zmeniť.Napr. v ČR to zdvihli na hranicu odpracovaných 35 rokov.Zo soc. poisťovne posielajú raz za čas výpis o odpracovaných rokoch.Ráta sa do toho aj škola, vojenská služba,materská...,výpočet dôchodku je zložitý a sa mení.