existuje nejaky prirodny repelent, alebo neico co si spravim doma z obycajnych surovin? totizto komare ma stipu stale, aj ked som len v meste, na sidlisku, nemusim byt ani v lese, vzdy som dostipana od komarov. ludia okolo mna nemaju ani jeden stipanec, ja ich mam hned niekolko. a to ma stipu aj cez oblecenie. o stipancoch na tvari ani nevravim.
viem ze existuju vseliake repelenty z lekarne, ale tie vacsinou smrdia a nemju dobru konzistenciu a navyse na citlivu a problematicku plet si nieco take nanasat nieje velmi dobra volba..
Prirodny repelent
skuste toto:
Tento recept priniesla 1 pani zo Švédska a minulý rok ho 1 známa úspešne vyskúšala so synom a neterou. V deň keď plánovali výlet do lesa, sa všetci nasprejovali doleuvedeným odvarom. Nestihol to jedine 1 chlapec, ktorého neskôr doviezli rodičia. Po návrate z lesa mal on jediný nanešťastie kliešťa.
Vyskúšajte!
1 vrecúško rozmarínu (dostať v obchode ako prísadu do jedla)
1 liter vody
1 lyžica bieleho vínneho octu
Dáme variť liter vody. Keď sa voda varí, odstavíme ju a dáme do nej luhovať 1 vrecko rozmarínu až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Odvar prelejeme do sprayových fľaštičiek a uchovávame v chladničke. Pred výletom do prírody si nasprejujeme časti tela.
Ďalší účinný prostriedok pre dospelých je užívanie cesnakových tabliet, tie však musíte začať užívať skôr ako plánujete kemp v prírode. (Cesnakové tabletky užívajú aj lesní robotníci vo Švédsku preventívne proti kliešťom.) "
ja som čítala,že jedenie cesnaku asi 2-3 strúčiky cez deň, alebo užívanie vitamínu Bl tabletky v predpísanom množstve - pôsobia odpudzujúco na komáre zdravím
ja som pocula len o 100% tea tree oleji (par kv. zmiesas s vodou a postriekas sa), ale ak vies ako pachne tea tree olej, tak neviem, ci si to das... :-)
zapar orechove listie umy si s tym hlavu , vlasy to posilni , budu leskle zdravsie a odpudzuje to komare :)
toto si asi nespravis doma a neviem ci na Slovensku vobec kupis bio neskodlivu a prirodnu ceylonsku citronelu - silicu ale ak sa ti to podari, tak si vyhral. Nanasa sa priamo na telo - trosku po kvapkach, mam to odskusane, komare odo mna bocili.
viem ze v bio obchodoch a aj dokonca v lekarnach a obchodoch zdravej vyzivy maju silice, tak sa popytaj. ALe jednoznacne musi byt prirodny esecialny olej, aby si si ho mohol naniest.
odskúšal som 2 roky zväzky saturejky položené na parapetu, tento rok mi nevzišiel a som doštípaný ako skúšobný technik továrne na kombinačky. Zdá sa že zaberá aj levandula, vraj aj aj materina dúška... Teraz čítam celý dohryzený čo narýchlo... babské recepty: list rajčiny, klinčeky vo vode... a na nete odporúčajú horsemit ???, rozmarín, nechtík, ageratum???, pelargónia citronela???