Kamaratka sa tento rok vydava a sobas chce mat v kostole,takze sa bola prihlasit na farskom urade a tam jej na rovinu povedali ze za cirkevny sobas sa uctuje poplatok 30 eur...Nejde mi to do hlavy,je to normalne aby si farari spoplatnovali taketo "sluzby" ktore maju v podstate v naplni prace?Stretol sa niekto s niecim podobnym?
poplatok za cirkevny sobas?
Ste jak z inej planety... Starosta alebo primator ma tiez v naplni prace sobasenie na matrikach. A tiez sa za to plati. Okrem toho knaz musi vyplatit organistu, ministrantov, elektrinu vypalenu pocas obradu atd...
neviem,nestretla som sa s ním :D ale keď sa tak stane, dám ti vedieť, ok?
lebo clovek by mal denne vypit aspon 2-3 litre vody tak sa pytam ako to vydrzal stat na nohach:)))
bol alkoholik??:)
víno bol aj Ježišov nápoj :-) nie voda
vodu kazu, vino piju:P heh
ja mám švagra kňaza. Plat dostáva, ale je to minimálna mzda. TO má pre vlastné potreby. A všetky peniaze čo vyzbiera v kostole, alebo čo mu ľudia dávajú za pohreby a omše, tak z toho vedie kostol a faru. Keď chcel tento rok prerobiť na fare strechu, lebo zatekala, musel požiadať o peniaze biskupský úrad. Nemá stanovený cenník za omše ale ľudia mu peniaze nosia. A fľaška? no veď aj kňazi majú kamarátov a stretnú sa pri dobrom vínku :-) majú kopec akcií ako rekolekcie, spoločné spovede, a vtedy sa ulieva :-) samozrejme nie ako keď prídu k nám manželovi kamoši :D ale je to zrejme všade inak. Mňa osobne by tiež prekvapilo keby mi do očí povedali že za sobáš je poplatok.
u nas vzdy pytali peniaze, majku kompletne prerobenu faru, dobre auto, ma aj plat, chodia fararovi varit, prat. Davaju sa peniaze aj do "kosika", aj z dani. Dnes to uz ani nie je o viere. Inac naco je fararovi flasa???
viem ze sa platia pohreby aj ak sluzia omsu za niekoho ale prekvapilo ma toto,lebo ja som sa vydavala v tom istom kostole pred styrmi rokmi a nam povedali ze prispevok je dobrovolny ale "ludia nosia zvycajne kolace a flasku"...a neplatili sme ani za krst...a teraz na zaklade coho si zacali uctovat platby?ved dostavaju platy a tieto zalezitosti vykonavaju v ramci pracovnej naplne,nie?mam pocit ze za par rokov ak pojdem na spoved tak budem platit aj za rozhresenie...mozno urobia cennik podla poctu hriechov...cim vacsi hriesnik tym viac bude platit...:))
my sme dali kňazovi nie 30 € ale tortu a flašku :-))