Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Porucha funkcie štítnej žľazy

Príspevok v téme: Porucha funkcie štítnej žľazy
Patrisa5

Už sedem rokov mám problémy so štítnou žľazou (konkrétne znížená funkcia štítnej žľazy). Denne užívam lieky, ale aj napriek tomu som stále unavená, buší mi srdce, stále sa mi trasú ruky a hlavne nadokážem schudnúť. Za jeden rok som schudla iba 9 kíl a postupne sa mi kilá vrátili. Mám aj problémy s vysokým krvným tlakom, ale moja doktorka tvrdí, že to nemá žiadnu spojitosť. Už mám toho dosť a neviem ako ďalej. Počula som o operácií, ale veľmi sa jej bojím. Mohol by mi niekto poradiť, čo mám robiť? Niekto kto sa v tom vyzná? Raz by som chcela mať aj dieťa a bojím sa, že to ohrozí moje tehotenstvo. Prosím poraďte mi. Ďakujem

beskyd

bude to teraz odo mna zniet strasne sprosto ale ked uz som sa k tomuto dostal tak mi neda... preco ludia s dedicnymi ochoreniami plodia deti? nech sa na mna nikto nehneva ale podla mna je to ohavny egoizmus, ja by som za to daval basu. reprodukovat sa maju len zdrave geny, nechapem ako moze mat niekto svedomie podstupit velke riziko ohrozenia zdravia alebo vyvinu dietata len preto ze chce uspokojit svoj pud mat deti.

Peto T

A skoro by som zabudol na to, že nedostatok jódu u matky by spôsobil vážne poruchy vývoja dieťaťa známe ako kretenizmus.

Peto T

1, Jód je potrebný pre celý organizmus, nielen pre štítnu žľazu. Nedostatok jódu môže viesť k cystickým ochoreniam vaječníkov, prsníkov, a v krajnom prípade až k ich rakovine. Nedostatok jódu môže byť základnou príčinou nedostatočnej činnosti štítnej žľazy. V našej pôde je málo jódu a aj obsah v potravinách je veľmi nízky.

2, V príbalovom letáku sa spomína ako interakcia amiodaron, čo je toxická chemikália, ktorá poškodzuje štítnu žľazu bez ohľadu na to, či obsahuje atóm jódu alebo nie.

annas

Jod v ziadnom pripade nie!!!!! Je to aj na pribalovom letaku k Euthyroxu. Co sa tyka dietatata, ziaden problem, problem by bol, keby si neuzivala lieky a neliecila sa, to by si mohla mat problem otehotniet, ale takto je to v poriadku. Mozno by si potrebovala zvysit davku Euthyroxu. Davka sa musi usit presne na mieru, mala by si ist na odber krvy raz za niekolko mesiacov a davku trosku zvysit, tak by sa zistilo, ci mas hladinu hormonov v norme a uz by sa ta davka len upravila podla tvojho subjektivneho pocitu.

Peto T

Neviem, či existuje operácia na zníženú funkciu štítnej žľazy.

Nie som lekár, ale dnešní lekári neskúmajú, prečo štítna žľaza nefunguje ako má, jednoducho predpíšu umelé hormóny a je to.

Tvojej štítnej žľaze možno chýbajú látky, ktoré sú pre ňu dôležité: Vitamín C, B2, B3, selén, zinok, a najmä jód. Skús začať užívať vitamín C aspoň 1000mg denne alebo viac, selén 200-400ug denne, zinku 15-25mg denne, a B-komplex (napr. pangamín). Tieto veci sa najlepšie užívajú s jedlom, najlepšie rozdelené do 3 dávok počas dňa, ale zinok a selén skús rozdeliť (napríklad selén ráno a večer, zinok na obed).

Najťažšie bude získať dostatok jódu, pretože výživové doplnky ho obsahujú strašne málo, len 150ug. Dobrý je klasický Lugol (I+KI), lenže v našich lekárňach ho nezoženieš. Ďalšia možnosť jodid draselný (KI), ten by sa možno zohnať dal.

Ak chceš niečo z toho realizovať, tak začni postupne, napríklad najprv céčko, potom pridaj béčko, potom selén, zinok, a nakoniec jód.

Treba zvýšiť pitný režim, aspoň 2 litre vody denne, postupne.

Sleduj, čo to spraví, lebo ak sa štítna žľaza rozbehne, tak môžeš dostať príznaky prehnanej činnosti (hypertyreózy), budeš potrebovať častejšie vyšetrenia a možno znížiť dávky umelých hormónov.

Pozri si kapitolu Jód: rizikaockovania.sk

Toto všetko, aj ten odkaz, Ti píšem iba na zamyslenie, nie ako nejaký presný návod. Je naozaj vhodné dohodnúť si častejšie kontroly. Keby si mala pocit, že sa Ti pri užívaní týchto vitamínov mení zdravotný stav, choď na kontrolu čím skôr.