ahojte budúci týžden sa chystám začať bakalárku. Chcela by som sa opýtať, nemám v tom jasno a nikto mi to poriadne nevysvetlil ohľadom citácií, nemôžem opísať povedzme stranu z knižky, ale je to tak, že si prečítam nejaký odsek, a to napíšem vlastnými slovami? A ked niečo z knihy tak to dám pod čiaru? Pod čiaru sa dáva odsek, alebo max. jedna veta. Dakujem. Dalej by ma zaujímalo ako ste na tom vy, či už píšete bakalárku, pripadne ako dlho vám to trvalo napísať dokedy ju máte odovzdať? Dakujem
Bakalárska práca
0vecka, lebo ona ma tu knihu ako jedna z mala na Slovensku, takze vedela, ze on ju v ziadnom pripade nemal.....kto sa vyzna sa vyzna, ale potom uz profesionalna deformacia, a nachytanie studentov za kazdu cenu....., ale ako ucitelka je vyborna.....
tak ako spomenula datelinka (: sú určité databázy a zaviedli sa systémy , ktoré slúžia na kontrolu záverečných prác, že či neboli okopírované, a ak v sebe obsahujú "skopírovaný" text, tak na koľko %. A vopred stanovené % sa nesmie prekročiť (momentálne neviem aké je).Na niektorých školách to už je možno zavedené, tak ako u nás. Tak zaprajme si teda veľa šťastia pri písaní (:
2 luciferka a jak na to mohla prist ze to nedrzal v ruke??? sak mohol povedat ze si to pozical tu knizku od kamarata a uz mu ju vratil a hotovo
tak ako uviedla cappy, kompletizujú sa centrálne registre evidencie publikačnej činnosti a záverečných prác a čochvíľa budú k dispozícii na kontrolu originálnosti záverečných prác.
pre ďalšie info pozrite:
www.crzp.sk
www.crepc.sk
záverečné práce bude však možné skontrolovať aj dodatočne, aj o dva roky neskôr. aj udelené tituly sa môžu anulovať, ak sa dokáže, že neboli získané čestne :-)
mojím zámerom nebolo vystrašiť vás, len poukázať na riziká :-)
veľa šťastia všetkým :-)
vo vedeckej práci sa rozlišuje:
-priama citácia - je uvedená v úvodzovkách a je prevzatá bezo zmien z citovanej literatúry (vtedy by sa mala uvádzať aj strana v publikácii)
- parafrázovanie - myšlienka prevzatá z literatúry je preštylizovaná, súhrnné alebo porovnané myšlienky z viacerých vedeckých prác a podobne
- vlastné nápady, myšlienky a závery, toto je jediný prípad, kedy sa logicky neuvádza citovaný zdroj :-)
obrázky, ktoré sú prevzaté z literatúry (aj elektronickej) musia mať tiež uvedený zdroj, prameň
cappy ale ved pouzivat z netu veci mozes, len musis uviest ze si to stiahla z netu....
ja od zajtra sa musim pustit do mojej bakalarky...mam co robit aby som do pondelka mala aspon 5 stran :D
...a nam v skole vraveli tak s tymi citaciami, ze to co citujes davas na konci vety ci odseku cislo pouzitej literatury...ale aj ked povies nejaku cast danej kapitoly svojimi slovami, povazuje sa to za parafrazovanie, cize aj tak opat musis oznacit literaturu, ktoru si pouzila, inak sa to tiez povazuje za plagiatorstvo...literaturu neoznacujes vtedy ak zmenis celu myslienku...co je v podstate blud, pretoze to sa ani neda...a bakalarka je vlastne skor o tej teoretickej stranke, nie praktickej...inak v bakalrke moze byt 20% plagiatorstva a percento citacii sa nikde v zakone neuvadza...
tohto roku by uz anse bakalarky mali zadavat do sfotveru ktory kontroluje ci nie je nieco pouzite z internetu a tiez sa porovnava s inymi bakalarkami...ale ekdze je v tom stale chaos ani na 70% nie je iste ci to budu kontrolovat tento rok..ale budci uz urcite
no tak napr. u nas sa stalo, ze chalan uviedol dielo, nejake zahranicne....nasiel ho na nete, napisal ale, ze ho mal fyzicky v rukach a prisla mu na to......a bolo zle.....
2 luciferka nj tam by som si to asi nedovolil ale ja take robim casto mam z toho potom taku haluz :) a dalsia vec je ze nie kazde lit. dielo je na nete takze ak cerpam akoze z americkej knihy tak nemaju sancu si to nijak overit :)
no tak na strojarine, kde je ludi ako hadov budis, ale napr. nas je 40 v rocniku, a mam ucitelku, ktora je schopna do rana prekladat spanielcinu, len aby si zistila, ci je to fakt odtial cerpane, a dobre prelozene....a su mnohi, ktori vedia, ze odkial to bolo cerpane, len co sa na to pozru, popripade si to vyhladaju, mam mnohych ucitelov, ktorym ked neuvedies zdroj a nezda sa mu to, tak to hlada na nete az kym nenajde, lebo vie, ze to z tvojej hlavy len tak vyjst nemohlo.....ja mam take skusenosti.....