Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Caste striedanie nalad

Príspevok v téme: Caste striedanie nalad
XXXYZ

Mam jeden problemik, ktory mi dost vadi, nici moj zivot a vadi vsetkym naokolo. V jednom kuse mam uplne inu naladu. Dlhsi cas ma trapili depresie, ktore sa len velmi zriedka vystriedali dobrou naladu, neskor to zacalo byt asi 1:1, co bolo celkom fajn, ale teraz som na tom tak, ze rano mam dobru naldu, doobeda som nastvana, kazdeho urazam a vsetko mi lezie na nervi, poobede ma to omrzi tak len kecam, kecam, a kecam a vymyslam uplne blbe foriky na ktorych sa smejem ako uplne nadrogovana, za chvilku zase mam strasnu depku, mam chut si podrezat zily a nenavidim cely svet. A kebyze ide iba o nalady nejako to predycham, ale s nimi sa mi menia aj nazory aj postoje. V priebehu par minut sa mi moze nalada, nazory, a sposob komunakacie nevyspitatelne menit a ani sama aku naladu budem mat o chvilu. Je to naozaj dost otravne... Prosim poradte co s tym mam spravit. Dakujem pekne za vsetky rady.

face

ja sa liecim na depresie. tiez sa mi casto menili nalady, doslova za par sekund som mala z hrozne dobrej nalady depresiu. a naopak. normalne akoby mi preplo. nie je to maniodepresia, ta sa prejavuje v ovela dlhsich casovych usekoch (tyzdne, mesiace). je to "len" caste striedanie nalad. ak chodis k psychiatrovi, mala by si mu o tom povedat. su lieky, ktore tuto hojdacku nalad dokazu odstranit a nemaju takmer ziadne negativne ucinky (na tvoju aktivitu a pod.)

XXXYZ

Denz: No tak to na mna sedi, az na par veci, ale ja nemam len dobru naladu, mne sa to strieda, ze prehnane dobra a samovrazedna....

Wiqi

neboj to aj ja casto pocuvam na svoju osobu,ale asi to mas vaznejsie sa mi zda:D ja mam super naladu a v zlomku sekundy sa mi dokaze zrutit svet

Denz

Mánia – čo je to?
Manická porucha je chorobne podmienená nadmerne dobrá, veselá, povznesená a bezstarostná nálada. Nie je však takou príjemnou poruchou ako sa na prvý pohľad môže zdať. Všetkého veľa škodí a aj chorí s mániou sa pri stupňujúcej poruche postupne stávajú sociálne neúnosní, rušiví, obťažujúci, ich správanie býva často odbrzdené, majú tendenciu rozhadzovať peniaze, nezmyselne podnikať – môžu sa finančne zruinovať. Nepotrebujú odpočívať, spať, ženie ich vnútorný motor, ktorý sa nedá zastaviť. Rýchle hovoria. Často bývajú roztržití, nesústredení, dráždiví. Majú sklon k nadužívaniu alkoholu a drog, môžu byť sexuálne neviazaní. V ťažkých prípadoch sa objavujú psychotické príznaky – bludné myšlienky a presvedčenie. Chorí sú napríklad presvedčení o svojej mimoriadnosti, chvália sa, niekedy aj počujú hlasy, ktoré im oznamujú správy o ich výnimočnosti, predurčení, zvláštnych schopnostiach a podobne. Chorých trpiacich mániou je potrebné chrániť, liečiť, najlepšie hospitalizačne, aj pre ochranu ich bezpečnosti a osobnej dôstojnosti. Chorý si však vo vyjadrenej manickej nálade svoju poruchu neuvedomuje, myslí si, že liečbu nepotrebuje.