Mam jeden problemik, ktory mi dost vadi, nici moj zivot a vadi vsetkym naokolo. V jednom kuse mam uplne inu naladu. Dlhsi cas ma trapili depresie, ktore sa len velmi zriedka vystriedali dobrou naladu, neskor to zacalo byt asi 1:1, co bolo celkom fajn, ale teraz som na tom tak, ze rano mam dobru naldu, doobeda som nastvana, kazdeho urazam a vsetko mi lezie na nervi, poobede ma to omrzi tak len kecam, kecam, a kecam a vymyslam uplne blbe foriky na ktorych sa smejem ako uplne nadrogovana, za chvilku zase mam strasnu depku, mam chut si podrezat zily a nenavidim cely svet. A kebyze ide iba o nalady nejako to predycham, ale s nimi sa mi menia aj nazory aj postoje. V priebehu par minut sa mi moze nalada, nazory, a sposob komunakacie nevyspitatelne menit a ani sama aku naladu budem mat o chvilu. Je to naozaj dost otravne... Prosim poradte co s tym mam spravit. Dakujem pekne za vsetky rady.
Caste striedanie nalad
to sa teda VOBEC nepodoba na schizu!!!
ja sa liecim na depresie. tiez sa mi casto menili nalady, doslova za par sekund som mala z hrozne dobrej nalady depresiu. a naopak. normalne akoby mi preplo. nie je to maniodepresia, ta sa prejavuje v ovela dlhsich casovych usekoch (tyzdne, mesiace). je to "len" caste striedanie nalad. ak chodis k psychiatrovi, mala by si mu o tom povedat. su lieky, ktore tuto hojdacku nalad dokazu odstranit a nemaju takmer ziadne negativne ucinky (na tvoju aktivitu a pod.)
aha.......tak skor sa to potom podoba na schizu.
Denz: No tak to na mna sedi, az na par veci, ale ja nemam len dobru naladu, mne sa to strieda, ze prehnane dobra a samovrazedna....
Wiqi: :D aj ja soom...ale tak vazne uz mi to nepripada normalne... kamosky mi howoria, ze som cista schyzacka xD
Mánia – čo je to?
Manická porucha je chorobne podmienená nadmerne dobrá, veselá, povznesená a bezstarostná nálada. Nie je však takou príjemnou poruchou ako sa na prvý pohľad môže zdať. Všetkého veľa škodí a aj chorí s mániou sa pri stupňujúcej poruche postupne stávajú sociálne neúnosní, rušiví, obťažujúci, ich správanie býva často odbrzdené, majú tendenciu rozhadzovať peniaze, nezmyselne podnikať – môžu sa finančne zruinovať. Nepotrebujú odpočívať, spať, ženie ich vnútorný motor, ktorý sa nedá zastaviť. Rýchle hovoria. Často bývajú roztržití, nesústredení, dráždiví. Majú sklon k nadužívaniu alkoholu a drog, môžu byť sexuálne neviazaní. V ťažkých prípadoch sa objavujú psychotické príznaky – bludné myšlienky a presvedčenie. Chorí sú napríklad presvedčení o svojej mimoriadnosti, chvália sa, niekedy aj počujú hlasy, ktoré im oznamujú správy o ich výnimočnosti, predurčení, zvláštnych schopnostiach a podobne. Chorých trpiacich mániou je potrebné chrániť, liečiť, najlepšie hospitalizačne, aj pre ochranu ich bezpečnosti a osobnej dôstojnosti. Chorý si však vo vyjadrenej manickej nálade svoju poruchu neuvedomuje, myslí si, že liečbu nepotrebuje.
chod k psychiatrovi a precitaj si nieco o maniodepresivnej psychoze
da sa to v pohode liecit